Scenarii Decontare Costuri¶
Scop
Permite definirea unuia sau a mai multor scenarii de alocare costuri, fiecare scenariu avand mai multi pasi ce stabilesc ordinea de decontare si care pot fi lansati in executie pentru tot procesul sau pe etape.
Un scenariu poate fi definit pentru un anumit business unit sau pentru toate business unit-urile.
Se pot executa, pe rand, mai multe scenarii.
Prerechizite
1. Registre de contabilitate cu tipurile specifice contabilitatii de gestiune definite : RSA, DEC, RAC, RIN, RCI, RCG. Aceste registre trebuie sa nu aiba BU atasat. Pe registrele RSA, DEC, RAC, RIN, RCI, RCG si RAU se introduc / genereaza automat inregistrari numai pe conturi cu tip clasa Gestiune, fara domeniu sau cu domeniul Costuri. Pe registrul ROD se introduc inregistrari numai pe conturi cu tip clasa Gestiune, fara scriere in domeniul Costuri.
Drepturi de acces pe registrele specifice contabilitatii de gestiune.
Criterii de repartizare, definite
Obiectele de cost sa fie asociate pe BU si Fond
5. Costuri si venituri inregistrate pe obiectele de cost expeditoare sau si pe cele primitoare, in functie de tipul decontarii, dupa caz. Tranzactiile luate in calcul sunt cele contate.
6. In cazul in care scenariul contine si decontari pe baza de indicatori (RIN), activitatea indicatorilor respectivi sa fie declarata pe functia Financiar -> Contabilitatea Costurilor -> Postcalculatie -> Declarare Activitate Indicatori Costuri
7. In cazul in care scenariul contine si decontari pe baza de comenzi (RAC), obiecte de cost destinatie definite pe functia Financiar -> Contabilitatea Costurilor -> Comenzi de Lucru -> Comenzi de Lucru - Generale.
8. Fisiere definite pentru criteriile de decontare, in cazul pasilor de decontare pe baza de indicatori cu tip deconatre «Cu fisier»
Procedura
1. In spatiul ecran stanga sus actualizati antetul scenariului ( cod, descriere, business unit-ul - care nu este obligatoriu de completat). Se pot defini mai multe scenarii.
In spatiul ecran stanga jos, adaugati / vizualizati Pasii fiecarui scenariu.
3. Puteti stabili o alta ordine a pasilor introdusi, folosind butoanele de deasupra browse-ului stanga jos.
In spatiul ecran dreapta sus selectati :
An Fiscal |
Anul fiscal pentru care se doreste decontarea costurilor. Se propune din perioada selectata la intrarea in functia de decontare |
|
Perioada |
De la - La; Se poate realiza decontarea costurilor dintr-un interval de perioade fiscale, cu inregistrarea tranzactiilor de decontare in perioada de sfarsit a intervalului selectat. Criteriile de repartizare care se iau in calcul in acest caz sunt cele valabile la perioada de sfarsit a intervalului selectat. |
|
Data Document |
Data documentului, nu este obligatoriu sa apartina perioadei pe care se genereaza tranzactiile |
|
Data Efectiva |
Data efectiva se propune automat ca ultima zi a perioadei de sfarsit din intervalul de perioade selectat; La data efectiva trebuie sa fie declarate cursurile valutare pentru monedele de referinta si consolidare. |
|
Pas de la - la |
Intervalul de pasi din definirea scenariului care doriti sa se execute. |
|
Tip Decontare |
Valori posibile: – Complexa. In acest caz, inregistraile generate in domeniul Costuri vor contine Cont financiar = contul creditor de gestiune, iar articlolul de calculatie si elementul de cheltuiala vor fi cele atasate contului creditor de gestiune. – Pe conturi financiare - detaliere decontare costuri conform conturilor financiare, articolelor de calculatie si elementelor de cheltuieli din inregistrarile pe obiectul de cost expeditor. Una din valorile posibile este selectata atunci cand exista variabila DECONTARIELEM care poate lua valorile: – False - pentru Decontare Complexa – True - pentru Decontarea pe conturi financiare. Valoarea variabilei DECONTARIELEM poate fi modificata bifand optiunea dorita si apoi butonul |
Apelati butonul Start pentru a executa scenariul selectat.
6. Daca scenariul executat contine pasi de decontare cu faza INDICATORI, tip decontare «Cu fisier», selectati pentru fiecare pas fisierul ce contine criteriile de decontare.
Rezultat
1. Tranzactii de decontare generate in registrele de decontare RSA, DEC, RAC, RIN, RCI, RCG, pe functia Financiar -> Contabilitatea Costurilor -> Postcalculatie -> Registre Decontare si contate automat.
2. Inregistrarile de decontari costuri din domeniul Costuri din contabilitatea de gestiune, spre deosebire de inregistrarile din domeniul Costuri din contabilitatea financiara, nu au completate Sursa de finantare si Articol de buget (intrucat conturile de gestiune cu domeniu CS nu au Management Financiar) si contin in plus informatii legate de obiectul de cost corespondent.
Atentie
Utilizatorii care au acces doar pe anumite BU-uri nu pot actualiza si nici vizualiza scenariile aferente altor BU-uri.
Un scenariu de decontare fara BU completat este vazut de catre toti utilizatorii, indiferent de profil (indiferent de BU-urile la care are acces).
Un pas de decontare cu faza INDICATORI si tip decontare «Cu fisier» se poate executa atunci cand fisierul nu contine erori de incarcare.
Nu se poate folosi acelasi fisier in mai multi pasi dintr-un scenariu cu pas decontare faza INDICATORI si tip decontare «Cu fisier». Alegeti fisiere diferite sau executati pasii pe rand.
Daca un anumit pas dintr-un scenariu nu se poate executa, decontarea automata se opreste la pasul anterior.