Planificare Bugetare

Construirea planului si bugetului reduce ciclul de planificare si bugetare avand ca rezultat bugete cat mai precise si care vor fi suportul unei analize de performanta cat mai aproape de realitate. Procesul de bugetare este in stransa corelatie cu procesul de planificare, astfel ultima versiune de plan poate fi preluata in versiunea initiala de buget.

Procesele de planificare si bugetare pornesc de la stabilirea obiectivelor propuse a fi realizate. Un obiectiv este dat de un fond operational, investitional, social, etc. Alocarea bugetului poate fi realizata de sus in jos, de jos in sus, sau orice combinatie a celor doua metode.

Capabilitati puternice permit integrarea bugetelor departamentelor si a planurilor specifice, un fond poate fi detaliat pe business unit sau sistemul bugetelor integreaza bugetele obiectivelor din programul de investitii.

Nivelul de detaliere pe fond si business unit este ales de utilizator si este dinamic in timp. Astfel, sunt disponibile functiuni de splitare a bugetului pe fonduri si business unit componente dupa algoritmi: procentual, prin declararea valorilor. In acelasi mod sunt disponibile si functiuni de comasare a valorilor bugetate in nivelele superioare. Prin operatii de splitare si comasare, fondurile sau business unit-urile mostenesc bugetul detaliat pe surse de finantare si articole bugetare.

Bugetul de venituri este detaliat pe surse de finantare, iar cel de cheltuieli pe articole bugetare. Poate fi prezentat si sub forma de articole bugetare pe surse de finantare, in situatia in care exista restrictii privind natura cheltuielilor posibile a fi angajate dintr-o sursa de finantare.

Sursele de finantare si articolele bugetare sunt modelate de utilizatori si formeaza structura bugetului. Pentru alte perspective de prezentare a datelor, pot fi definite structuri alternative de raportare.

Cifrele de buget pot fi stabilite pe an, trimestru sau perioada, ulterior putand fi splitate sau comasate.

Formatul tabelar de declarare a datelor in bugete si procedurile de import ale valorilor bugetate pentru indicatori, determina ca activitatea de planificare si bugetare sa fie usor de manipulat de utilizatori.