Cash Management¶
Permite administrarea si managementul conturilor in banci si a registrelor de casa in orice moneda, gestiunea ordinelor de plata, a extraselor de cont avand ca scop controlul numerarului in timp real, controlul disponibilului pe destinatii, monitorizarea exceptiilor si eliminarea fraudelor.
Principalele obiective sunt urmarirea fluxurilor de numerar pe lantul de procesare al acestora pornind de la debitele de incasat si obligatiile de platit pana la finalizarea lor in contabilitate, cat si crearea unor instrumente pentru previziunea fluxurilor de numerar, ca baza de decizii pentru management in utilizarea cat mai eficienta a resurselor financiare.
- Activitatile de incasari, plati, transfer de numerar, se nregistreaza
n sistem prin:
Ordine interne. In declararea ordinului intern se completeaza tipul de tranzactie, moneda obligatiei, contul de casa pe care se lucreaza, sumele (propusa si acceptata) si termenele: data document, data programarii, data expirarii. Ordinul intern odata introdus trebuie sa fie alocat pe contul de casa si apoi ordonat la plata.
Tranzactii. Tranzactiile se genereaza din ordinele interne ordonate anterior. Aceste tranzactii transforma obligatia in fapt. Pentru incasari se pot lista si chitantele (seria si numerele lor sunt gestionate automat in functie de alocarea anterioara pe responsabili si case) iar pentru plati se pot lista dispozitiile de plata..
O tranzactie se executa fie pe baza unui ordin intern (cu exceptia transferului de numerar si a introducerii soldului zilnic, tranzactii ce au un mod aparte de inregistrare) si atunci este vorba despre tranzactii planificate, fie direct , in registrul de casa, caz in care se numesc neplanificate.
Acordarea de numere de documente (pe serii) se face automat de catre sistem, pe parcursul introducerii datelor . Numarul de tranzactie atribuit pentru o tranzactie este unic in sistem.
Pentru orice tranzactie, propunerea de contare se genereaza automat in urma operatiei de contabilizare.
Corectarea unei inregistrari eronate se realizeaza in functie de stadiul in care se afla documentul generat de tranzactia respectiva, de corectia care urmeaza a fi facuta si de tipul operatiei pe care o reprezinta.(Expl: daca este o chitanta sau o dispozitie de plata emisa din sistem, aceasta se se poate corecta doar dupa anularea contabilizarii si se emite o alta).
La registrele de casa se lucreaza in timp real, cu cash si nu trebuie efectuate corectii care sa denatureze soldul casei.
Sistemul asigura posibilitatea configurarii unei monografii contabile completa pentru toate tipurile de tranzactii privind incasarile si platile, configurare care se realizeaza de catre utilizator.
Modulul Cash Management poate functiona si in organizatii cu profil de prestare servicii utilitati catre populatie care utilizeaza modulul de Utilitati, de vanzari de marfuri precum si in organizatii bugetare de tip universitati care utilizeaza si modulul de Universitati.
Pentru fiecare domeniu exista configurari specifice, particularitati in modul de operare precum si rapoarte specifice.