Cercetare


A. Organizatii:

  1. Institute de cercetare

  2. Centre de cercetare

pentru care bugetarea si angajarea cheltuielilor se face in limita fondurilor alocate pe fiecare structura in parte (proiect, tema, faza, articol bugetar etc).


B. Proiecte de Cercetare:

  • PN - Programe Nationale

  • POC - Proiecte Europene

  • Proiecte Internationale etc.


C. Configurare/Modelare:

  1. Definirea proiectului de cercetare in sistemul bugetelor (Fonduri). Sunt definite in Fonduri doua proiecte de cercetare cu cate 2 teme (TEMA 1, TEMA 2) si 3 faze (FAZA 1, FAZA 2, FAZA 3). Pentru primele doua proiecte de cercetare se modifica cele doua prototipuri. Alt proiect se defineste avand ca model unul din cele doua proiecte prototip existente.

  2. Fiecarui proiect de cercetare i se defineste structura de Centru de Profit. Sunt definite in Profit Center doua proiecte de cercetare: PROIECT CERCETARE 1, PROIECT CERCETARE 2. Pentru alt proiect se defineste avand ca model unul din cele doua proiecte prototip existente.

  3. Definire departamente de cercetare: Liste Rezervate, lista Y01 - DEPARTAMENTE, avand ca structuri LABORATOR 1, LABORATOR 2, LABORATOR 3. Dupa necesitati se modifica si/sau se dezvolta lista.

  4. Proiectele se definesc in Liste Rezervate, lista Y04 - PROIECT, avand ca structuri PROIECT 1, PROIECT 1 PROIECT 2. Dupa necesitati se modifica si/sau se dezvolta lista.

  5. Temele proiectelor de cercetare se definesc in Liste Rezervate, lista Y05 - LIVRABIL, avand ca structuri TEME/FAZE. Dupa necesitati se modifica si/sau se dezvolta lista.

  6. Industria se defineste in Liste Rezervate, lista Y07 - INDUSTRIE, avand ca structura CERCETARE. Dupa necesitati se modifica si/sau se dezvolta lista.

  7. Etapele proiectelor de cercetare se definesc in Liste Rezervate, lista Y08 - ACTIVITATE, avand ca structuri ETAPA 1, ETAPA 2. Dupa necesitati se modifica si/sau se dezvolta lista.

  8. Oricarui proiect de cercetare ii definim in Obiecte de Cost o zona de cheltuieli. Pentru primele doua proiecte sunt definite zonele 301 PROIECT CERCETARE 1 si 302 PROIECT CERCETARE 2. Zonele 301 si 302 au definite purtatori pentru fiecare faza de cercetare a proiectului. Pentru urmatoarele proiecte se continua cu zonele 303, 304, avand ca model zonele 301, 302. Dupa necesitati se modifica si/sau se dezvolta obiectele de cost. Aceste obiecte de cost trebuie asociate cu structurile de management si analiza: Business Unit, Fond, Profit Center si structura activitatii ABC (a se vedea sectiunile din obiecte de cost Particularitati si ABC). In model s-a definit si un obiect de cost pentru cheltuieli indirecte. In cazul in care se urmaresc cheltuielile indirecte pe fiecare faza atunci se vor defini obiecte de cost pentru cheltuieli indirecte aferente fiecarei faze si vor fi mentionate in proiect la nivelul taskului de care apartin.

  9. Fiecare proiect de cercetare se defineste ca structura arborescenta de Proiect. In portofoliul CERCETARE este definit PROIECT CERCETARE 1, cu WBS la nivel de tema si faza. Dupa necesitati se modifica si/sau se dezvolta structura de proiect. Bugetul proiectului se incarca pentru fiecare faza.

  10. Proiectele pot fi grupate pe Portofolii, ce se pot dezvolta in functie de natura proiectului (Cercetare 1, 2, 3 etc).

  11. Un proiect de cercetare poate face parte din bugetul organizatiei sau i se poate defini o structura de deviz, in baza unor formule de calculatie, model DEVIZ_PN (vezi Formule Calculatie Costuri).

  12. Prototipul PROIECT CERCETARE 1 se deosebeste de PROIECT CERCETARE 2 prin faptul ca primul are ca formula de calculatie a realizarilor cheltuielile inregistrate pe articole de calculatie, iar al doilea are cheltuielile inregistrate pe articole bugetare. Pentru urmarirea proiectelor de cercetare pentru care se doreste intocmire de rapoarte de verficare, balanta la nivel de proiect, se foloseste dimensiunea Business Unit link sau apelati la suport.

    Un institut de cercetare poate avea si activitati complementare de microproductie, retail. A se vedea Lista Rezervata Y07 - INDUSTRIE, avand ca structura RETAIL.


D. Alte Configurari:

  • Financiar: Structura de Buget, TVA, Plan de Conturi

  • Logistica: Plan de Achizitii, Nomenclator CPV, Nomenclator Servicii, Comenzi Clienti

  • HR: Activitatea Resurse Umane, Organigrama, Scutiri impozit, Machete de Pontaj


E. Particularitati:

  • Plan de Conturi

    • pentru inregistrarea dotarilor cu echipamente si imobilizari necorporale pe proiect se dezvolta un analitic pentru conturile de imobilizari cu asocierea valorii Receptie pe Management Financiar si se adauga sursa de finantare generala si articolul bugetar aferent dotarilor cu imobilizari. Spre deosebire de celelalte cheltuieli care participa la executia proiectului, cheltuiala cu imobilizarile va fi inregistrata pe parcursul amortizarii in evidenta contabila dar in proiect va participa cu toata valoarea imobilizarii.

    • in cazul in care metodologia proiectului cere conturi distincte pentru proiect, in Planul de Conturi vor fi dezvoltate conturi analitice distincte pentru proiect. Mai mult, poate fi atribuit Business Unit-ul/Activitatea contului, dupa caz, pe conturile analitice ale proiectului.

  • Structura de Buget - este dezvoltata pe structura bugetului centralizat al organizatiei tinand cont si de structura devizului proiectelor.

  • TVA - in lista de operatiuni de TVA este inclusa si operatiunea specifica proiectelor in care valoarea TVA-ului nu este eligibila in proiect, dar trebuia evidentiata distinct pentru a permite declaratiile lunare. Codurile de taxa neeligibile, utilizate in tranzactiile ce urmeaza a fi raportate in declaratiile fiscale vor avea atributele Inclus Cost si Tranz. Cont.

  • Comanda Client se ataseaza la proiect/task, in cazul in care proiectul se deruleaza printr-un contract de terti si livrabilele sunt serviciile/bunurile din specificatia contractului.


F. Rapoarte Specifice:

  1. Buget Proiect vs. Realizari (valoric pe indicatorii din deviz, cantitativ pe ore manopera), functie 2.8.5.3. Proiecte

  2. Profit & Loss, functie 8.90.1. Profit & Loss

Parametrii de selectie: Departament, Proiect, Livrabil, Industrie = „Cercetare”, Activitate.

  1. Planul de Achizitii pe Proiect vs. Achizitii, functie 2.4.1.80.4. Programul Anual al Achizitiilor

  2. Registru Jurnal la nivel de Proiect/Tema/Faza, functie 8.1.2.1. Registru Jurnal

  3. Facturi Furnizori pe Categorii de Achizitii: Materiale, Servicii, Mijloace Fixe, Diverse, functie 8.1.3.3. Facturi Furnizori