Tranzactii Contabile

Sistemul ofera o trasabilitate a tranzactiiilor financiar-contabile fiind identificate printr-un numar unic si inregistreaza cronologic tranzactiile in registratura, cu specificarea datei si orei fiecarei actiuni a utilizatorilor: creare, validare, contare, stergere, consolidare, etc.

Numarul de tranzactie este generat automat de sistem la introducerea unui document. Numarul de tranzactie este compus din 21 de caractere structurate astfel incat sa poata fi usor de identificat: firma, an fiscal, luna fiscala, site, numar tranzactie incrementat crescator, pornind de la 1 pentru fiecare perioada fiscala.

O tranzactie are in componenta una sau mai multe formule contabile, fiind compuse la randul lor din linii. Intr-o formula un singur cont se poate debita prin unul sau mai multe conturi creditoare sau un singur cont se poate credita prin unul sau mai multe conturi debitoare. Nu sunt permise relatii de conturi mai multe pe debit si mai multe pe credit. O formula se completeaza pentru o singura Unitate de Business. O formula este valida daca se verifica egalitatea Debit = Credit. Pe o linie din formula se inregistreaza debitul sau creditul unui cont.

Inregistrarile contabile aferente documentelor sunt depuse in registre de contabilitate. Ele pot fi monografiate din fenomene economice, generate de sistem (esalonari la plata, compensari, efecte de plata) sau pot fi introduse in registre de contabilitate auxiliare pe perioada fiscala. De asemenea, ele pot proveni din alte module ale sistemului sau incarcare din fisiere Excel.

Un document se inregistreaza intr-o perioda fiscala, propusa de sistem cu perioada curenta, la logarea utilizatorului in aplicatie sau selectata de catre acesta.

Data efectiva a tranzactiei este o data din perioada fiscala in care este introdusa tranzactia. Aceasta poate fi identica datei documentului, cand a fost emis la o data din perioada fiscala sau poate diferi atunci cand documentul este inregistrat in alta perioada decat perioada in care este inclusa data documentului.

Tranzactiile pot fi inregistrate in orice moneda (moneda tranzactiei), conversia valorii realizandu-se automat pe baza cursului de schimb zilnic in moneda de baza (moneda de raportare legala) si in alte doua monede alese la implementarea sistemului: moneda de referinta si moneda de consolidare. Optional unui cont ii putem asocia o moneda, care constituie tot timpul moneda tranzactiei unde participa acel cont. Orice raport poate fi obtinut in monedele de baza, referinta, consolidare si in unele cazuri in moneda tranzactiei.

Accesul la intrarea in registre de contabilitate, precum si contarea sau stornarea sunt restrictionate la nivelul utilizatorului curent, ca urmare a drepturilor de acces acordate. Un utilizator poate avea drepturi la un singur registru (ceea de determina accesarea lui directa) sau la mai multe, pentru introducerea datelor urmand a fi selectat registrul.

Daca utilizatorul are drepturi acordate pentru un singur business unit frunza, acesta va fi propus la introducerea tranzactiei, altfel va fi selectat dintr-o lista.

Pentru vizualizarea tututor tranzactiilor dintr-un registru se va actiona butonul Toate inregistrarile image0 , iar pentru vizualizarea tranzactilor unui utilizator specificat, in ecranul de image1 Selectie Inregistrari se va completa utilizatorul.

Actualizarea definitiilor pe parcursul introducerii informatiilor in sistem este posibila prin actiunea butobului de spitare al ecranului, cand sunteti in editare.

O tranzactie presupune un flux de prelucrare:

  1. Introducere tranzactie sau generare prin monografii contabile

  2. Contare inregistrare / inregistrari selectate in registru

Tranzactiile se regasesc in sistem in rapoarte, in concordanta cu starea lor: toate, contate si necontate.

La introducere tranzactia are starea necontata. Operatia de contare schimba starea tranzactiei si face posibila vizualizarea valorilor in rapoarte ca: Balanta Conturilor,Bilant, Cont de Profit si Pierdere si alte anexe la bilant. O tranzactie contata nu poate fi modificata.

Stornarea tranzactiilor este operatia prin care tranzactia isi schimba starea din contat, in necontat creand posibilitatea modificarii datelor de pe tranzactie.

Operatiile Efecte, Contare, Descompunere, Generare Esalonare, Inchidere TVA, Recapitulare Document si Vizualizare Domeniul se executa prin selectarea lor de pe butonul Actiuni.

Facilitati la nivelul registrelor de contabilitate:

Tranzactiile introduse in sistem pot fi vizualizate, modificate, sterse.

Pentru monitorizarea tranzactiilor puteti folosi:

  • Contabilitate Financiara -> Registul Jurnal General

  • Contabilitate Financiara -> Listare Registru de Contabilitate

  • Contabilitate Financiara -> Recapitulare Registre de Contabilitate

  • Contabilitate Financiara -> Fisa Cont

  • Administrator ->Documente in Curs de Prelucrare

  • Administrator -> Registratura -> Evidenta tranzactii