Efecte de Plata/Incasare

Scop

Instrumentele de plata fara numerar reprezinta modalitatea de baza a platilor si a incasarilor intre agentii economici. Conform legii, platile in numerar se efectueaza in limita unui plafon zilnic. Biletul la ordin, cambia si cecul sunt instrumente de plata (efecte de comert) utilizate intr-o relatie comerciala, beneficiarul unor marfuri sau servicii are avantajul ca poate intra in posesia acestor produse, pe credit, pana la termenele de scadenta inscrise pe titlu.

Evidenta obligatiilor de plata/incasare pe baza de efecte comerciale (bilet la ordin, cambie etc.) se realizeaza prin intermediul conturilor 403 Efecte de platit /413 Efecte de incasat. Inregistrarea acestora se realizeaza prin intermediul procedurilor existente pe registre de contabilitate prin actionarea butoanelor speciale pentru Furnizori/Clienti.

Principiul de baza este acelasi, functionalitatile fiind in oglinda.

Prerechizite

  • Contul Efecte de Plata (pentru Furnizori - cont CR) si / sau Efecte de Primit (pentru Clienti - cont DB), definite in sistem cu domeniul FU/CL sau fara domeniu. Este recomandat ca acestea sa aiba domeniu pentru a se putea tine o evidenta analitica pentru fiecare partener.

  • Facturile inregistrate, cu tranzactii contate in conturile de Furnizori/Clienti conturi al caror sold se stinge prin efecte.

  • Cont Sume in curs de Clarificare utilizat pentru sumele din efectele de plata nerepartizate pe facturi. Se poate utiliza si un cont fara domeniu. Recomandam definirea a doua analitice ale contului, cu domenii asociate (FU/CL) pentru a avea evidenta la nivel de partener, fara moneda asociata.

  • Pe facturile in sold, sa fie efectuata asocierea documentelor de plata.

  • Cursul valutar pentru data efectiva.

Procedura

  1. Alegeti Contabilitate Financiara -> Registre de Contabilitate buton -> **Efecte de primit de la furnizori sau Efecte de incasat de la clienti**

  2. Introduceti antetul documentui.

  3. Introduceti business unitul documentului (CEC, bilet la ordin).

  4. Introduceti Contul debitor, contul creditor, contul pentru sume in curs de clarificare, Partenerul(Furnizor/Client, dupa caz)

5. Introduceti BU-ul din care se selecteaza facturile ce urmeaza a fi asociate pe efectul de plata. Poate fi orice nod / frunza cu atribut de raportare in BU (sunt selectate facturi care apartin companiilor in cazul in care BU reprezinta o organizatie cu personalitate juridica)

  1. Introduceti suma pentru efectul de plata/incasare

  2. Selectati unul sau mai multe conturi furnizor/client in care sunt inregistrate facturile care fac obiectul efectului

  3. Apasati ok.

  4. Verificati tranzactia generata.

Rezultat

Tranzactie generata pe registrul pe care utilizatorul este pozitionat, necontata.

image0 Atentie

  • Facturile care fac obiectul unui efect pot apartine unuia sau mai multor conturi furnizor/client

  • In browser se afiseaza facturile partenerului cu sume pozitive

  • Trebuie sa existe cel putin un business unit setat in tab Descriere cu Raportare.

  • Nu se permite selectia decat in limita sumei incasate

  • Verificati tranzactiile generate si consultati rapoartele din Furnizori/Clienti

    • Contabilitate Furnizori->Facturi in Sold

    • Contabilitate Clienti->Facturi in Sold