Termeni salariali

1.Codul Muncii

Reglementeaza domeniul raporturilor de munca, modul in care se efectueaza controlul aplicarii reglementarilor din domeniul raporturilor de munca, precum si jurisdictia muncii.

2.Codul Fiscal

Stabileste cadrul legal pentru impozitele, taxele si contributiile sociale obligatorii, care constituie venituri la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, bugetul asigurarilor pentru somaj si fondul de garantare pentru plata creantelor salariale,precizeaza contribuabilii care au obligatia sa plateasca aceste impozite, taxe si contributii sociale, precum si modul de calcul si de **plata al acestora.

3.Contract de munca

Contract incheiat intre un salariat si o unitate economica sau institutie prin care cel dintai se obliga sa presteze in favoarea celui din urma o anumita munca, in schimbul unui salariu. Contractul de munca poate fi individual sau colectiv si este guvernat de Codul Muncii si de alte legi speciale.

4.Contract Colectiv de munca

Conventie incheiata intre patron sau organizatia patronala, pe de o parte, si salariati, reprezentati prin sindicate sau in orice alt mod prevazut de lege, pe de alta parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii care deriva din raporturile de munca.

Contractul individual de munca nu poate sa prevada clauze contrare contractului colectiv de munca.

Contractul colectiv de munca produce efecte pentru toti salariatii din unitate, indiferent de data angajarii lor sau daca s-au afiliat ori nu la o organizatie sindicala din unitate.

Incheierea contractului colectiv de munca poate avea loc la nivelul unitatilor, grupurilor de unitati, ramurilor de activitate, precum si la nivel national. Pe durata grevei se suspenda executarea contractului colectiv de munca sau a unor clauze ale acestuia.

Contractul colectiv de munca poate inceta sau se poate suspenda cu acordul partilor. Incetarea contractului colectiv de munca are loc la expirarea termenului pentru care a fost incheiat, daca partile nu convin prelungirea lui, precum si la data dizolvarii sau constatarii falimentului unitatii.

5.Contract Individual de Munca

Contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu.

6.Act aditional

Contractul colectiv / individual de munca poate inceta sau se poate suspenda cu acordul partilor. Incetarea contractului colectiv / individual de munca are loc la expirarea termenului pentru care a fost incheiat, daca partile nu convin prelungirea lui, precum si la data dizolvarii sau constatarii falimentului unitatii.

7.Salariat (angajat)

Persoana care, in schimbul muncii, primeste un salariu.

8.Angajator

Persoana fizica sau juridica ce angajeaza, pe baza unui contract individual de munca, personal salarizat in schimbul prestarii unei munci.

9.Vechime in munca

Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca.

10.Functia

Reprezinta functia / ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative

11.Salariu

Reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca, exprimata in bani.

Salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.

Salariul poate fi :

  • Lunar

  • Orar

  • pe clase

  • pe categorii

  • plata cu ora

12.Salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata

Se stabileste prin hotarare a Guvernului, dupa consultarea sindicatelor si a patronatelor. In cazul in care programul normal de munca este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de baza minim brut orar se calculeaza prin raportarea salariului de baza minim brut pe tara la numarul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat.

13.Salariu brut

Toate veniturile brute din munca incasate. Reprezinta suma veniturilor realizate de salariat pe fiecare loc de realizare a venitului.

14.Venit net

Se determina prin deducerea din salariul brut a urmatoarelor cheltuieli, dupa caz:

contributiile obligatorii datorate, potrivit legii, pentru CAS (pensie), somaj si pentru asigurarile sociale de sanatate

15.Venit brut impozabil (baza de calcul)

Cuprinde total salariu brut diminuat cu:

-contributiile obligatorii datorate, potrivit legii, pentru CAS (pensie), somaj, pentru asigurarile sociale de sanatate

-deducerile

16.Salariu net

Sumele de bani pe care salariatul le incaseaza, acestea rezultand din venitul net din care se scade impozitul

17.Rest de plata

Salariul net diminuat cu retinerile din salariu

18.Adaosuri la salariu de baza

  • adaosul de acord;

  • premiile acordate din fondul de premiere, constituit pe seama fondului de salarii;

  • cota-parte din profit ce se repartizeaza salariatilor;

  • alte adaosuri

19.Sporuri

Sume de bani platite salariatilor peste salariul de baza (tarifar) pentru conditii deosebite de munca (toxicitate, vechime in munca etc.).

Sistemul de sporuri la salariul de baza este format din:

  • sporuri pentru conditii deosebite de munca, cum sunt: sporuri pentru conditii grele, periculoase, nocive sau penibile de munca;

  • sporuri pentru orele lucrate suplimentar peste programul normal de lucru si lucrul in zilele libere si sarbatori legale;

  • spor pentru vechime in munca;

  • spor pentru lucrul in timpul noptii;

  • spor de santier;

  • spor pentru exercitarea unei functii suplimentare;

  • alte sporuri in functie de conditiile concrete de munca (spor de izolare, spor pentru folosirea unei limbi straine - daca aceasta nu este

cuprinsa in obligatiile postului, etc.).

Prin contractul colectiv de munca se poate preciza si acordarea „sporului de fidelitate fata de intreprindere”, in functie de vechimea in aceeasi unitate si rezultatele obtinute in munca.

20.Chenzina

Plata salariului pe o jumatate de luna. Se foloseste atunci cand salariile se platesc bilunar.

21.Avans acordat personalului

sume de bani acordate personalului cu anticipatie reprezentand plata salariilor sau a ajutoarelor materiale.

22.Concedii

Interval de timp in care un angajat este scutit conform legii sa lucreze si sa vina la lucru in cadrul unitatii cu care aceasta are incheiat un contract de munca.

  • Concediu de odihna - concediu acordat pentru odihna si recreere.

  • Concediu medical - concediu acordat in caz de boala sau pentru ingrijirea sanatatii.

  • Concediu de studiu - concediu acordat pentru indeplinirea unor obligatii scolare (examene de admitere, de absolvire etc.).

23.Retineri

Principalele retineri din salariu sunt:

  • contributiile pentru asigurari sociale :

  • contributia personalului pentru pensie (CAS);

  • contributia personalului pentru sanatate (CASS);

  • contributia personalului la constituirea fondului pentru ajutorul de somaj (SOMAJ);

  • impozitul pe salariu;

  • avansurile banesti si avantajele in natura (plati in natura) acordate cu anticipatie salariatilor;

  • retineri din salarii datorate tertilor sub forma de chirii, cumparari cu plata in rate, popriri;

  • alte retineri din salariu (pensii alimentare, garantii, imputatii,etc).

Retinerile din salariu cumulate nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariul net, conform Codului Muncii.

24.Deducere

Reprezinta o suma neimpozabila acordata contribuabilului, cuprinzand deducerea personala de baza si deducerile personale suplimentare, in functie de situatia proprie sau a persoanelor aflate in intretinere;

25.Deducere sindicala

Reprezinta o suma neimpozabila acordata contribuabilului, cuprinzand deducerea din contributia la sindicat (max.1% din venit brut)

26.Impozit

Suma datorata de o persoana fizica pentru veniturile realizate intr-o luna fiscala, determinata prin aplicarea cotelor de impunere asupra venitului lunar impozabil stabilit.

27.Grila de impozitare

Foloseste la stabilirea procentului de impozit, in functie de limitele inferioara si superioara a bazei de calcul si de numarul persoanelor aflate in intretinere, conform reglementarilor in vigoare.

28.Indemnizatie

Suma de bani ce se acorda unei persoane pentru suportarea unor cheltuieli suplimentare (de deplasare, detasari etc) sau pentru efectuarea de activitati in afara programului obisnuit de lucru (zile de sarbatoare, diurna, spor de conducere etc.) sau pentru efectuarea de munci in conditii grele de lucru (lumina artificiala, schimb de noapte, lucru la inaltime etc.). Mai este si o forma de sprijin banesc pentru activitati suplimentare, de ocrotire a sanatatii, in caz de deces, in caz de pierdere a capacitatii de munca si de ocrotire a cetatenilor.

29.Organigrama

Reprezentare schematica, redare grafica a structurii organizatorice a unei intreprinderi, a unei institutii, a subordonarii compartimentelor acestora, a tipurilor de legaturi intre aceste compartimente.

In mod obisnuit, organigrama este alcatuita din dreptunghiuri ce reprezinta posturi de conducere sau compartimente si din linii care reflecta legaturile organizatorice.

30.Stat de salarii (de plata)

Document in care sunt inscrise drepturile banesti ale salariatilor unei unitati , care demonstreaza efectuarea platii catre salariatul indreptatit.

Este un formular tipizat fara regim special (Cod 14-5-1 si Cod 14-5-1/a)

Format 1/3 X, 1/6 X, A3 si 1/6 A, tiparite pe o singura fata, in blocuri a 100 de file.

Serveste ca:

  • document pentru calculul drepturilor banesti cuvenite salariatilor precum si al contributiei privind protectia sociala si al altor datorii;

  • document justificativ de inregistrare in contabilitate.

Se intocmeste in doua exemplare, lunar, pe sectii, ateliere, servicii etc., de compartimentul care are aceasta atributie, pe baza documentelor de evidenta a muncii si a timpului lucrat efectiv, a documentelor de centralizare a salariilor individuale pentru muncitorii salarizati in acord etc. (in cazul statelor de salarii cod 14-5-1 si cod 14-5-1/a), pe baza fiselor de evidenta a salariului, a evidentei si a documentelor privind retinerile legale, a listelor de avans chenzinal, concediilor de odihna, certificatelor medicale (in cazul statului de salarii cod 14-5-1/b si cod 14-5-1/c) si se semneaza pentru confirmarea exactitatii calculelor de catre persoana care determina salariul cuvenit si intocmeste statul de salarii.

Coloanele libere din partea de retineri a statelor de salarii urmeaza a fi completate cu alte feluri de retineri legale decat cele nominalizate in formular, ca, de exemplu: „Depuneri CEC” pentru retinerile pe baza de consimtamant conform dispozitiilor legale.

Pentru centralizarea la nivelul unitatii a salariilor si a elementelor componente ale acestora, inclusiv a retinerilor, se utilizeaza aceleasi formulare de state de salarii.

Platile facute in cursul lunii, cum sunt: avansul chenzinal, lichidarile, indemnizatiile de concediu etc. se includ in statele de salarii, pentru a cuprinde astfel intreaga suma a salariilor calculate si toate retinerile legale din perioada de decontare respectiva.

Unitatile pot sa-si stabileasca, daca necesitatile interne o cer, o alta macheta a formularului, dar care sa contina informatiile necesare unui eventual control.

Circula:

  • la persoanele autorizate sa exercite controlul financiar preventiv si sa aprobe plata (exemplarul 1);

  • la casieria unitatii pentru efectuarea platii sumelor cuvenite (exemplarul 1);

  • la compartimentul financiar-contabil, ca anexa la exemplarul 2 al registrului de casa, pentru inregistrarea in contabilitate (exemplarul 1

impreuna cu exemplarul 1 al borderoului de salarii neridicate);

  • la compartimentul care a intocmit statele de salarii (exemplarul 2 impreuna cu exemplarul 2 al borderoului de salarii neridicate si

„Drepturi banesti - Chenzina a II-a (extras)”, cod 14-5-1/i, care va servi la acordarea vizei atunci cand se solicita plata salariilor neridicate).

Se arhiveaza:

  • la compartimentul financiar-contabil, separat de celelalte acte justificative de plati (exemplarul 1);

  • la compartimentul care a intocmit statele de salarii (exemplarul 2).

Vezi si Normele Metodologice 0/09 din 3 martie 1998 la Ordinul nr. 425 din 3 martie 1998 pentru aprobarea Normelor metodologice de intocmire si utilizare a formularelor tipizate, comune pe economie, care nu au regim special, privind activitatea financiara si contabila, precum si a modelelor acestora.

31.Stat de functii

Document sub forma de schema generala ce cuprinde posturile, functiile, limitele de salarizare si de incadrare ale personalului dintr-o unitate economica sau institutie.

32.Structura de plata

Locul de munca al angajatului (sucursala/loc de munca; serviciu/birou; sectie/atelier; facultate/catedra);

33.Lucru in Ture

Forma de organizare a muncii in unitatile in care este necesara asigurarea desfasurarii neintrerupte a activitatilor - unitatile de transporturi din aviatia civila, transporturile feroviare, unitatile de posta si telecomunicatii, precum si unitatile in care procesele de productie nu pot fi intrerupte (fabrici de ciment, siderurgie, rafinarii de petrol etc.). Pentru asigurarea neintrerupta a acestor procese se lucreaza, de regula, in patru schimburi, spre a se asigura muncitorilor repausul saptamanal legal. Orele prestate in timpul noptii se retribuie cu un spor suplimentar.

34.Pontaj

Gestionarea tipurilor de zile / ore efectuate de salariati zilnic sau lunar : zile/ore regim, zile concediu de odihna, zile concediu medical, zile nemotivate, ore nemotivate, zile cfs, diverse ore suplimentare (de orice natura, in functie de necesitatile utilizatorului), ore de noapte, orice alt tip de ora/zi.

Pontajele stau la baza calculului drepturilor salariale ale fiecarei persoane, conform contractului colectiv de munca si legislatiei in vigoare.

35.Grupa de munca

Clasificarea conditiilor de munca : normale, speciale, deosebite

36.Categorii de personal

Clasificarea salariatilor dupa tipul categoriei din care face parte ; ex. tesa, muncitori, colaboratori, CA, manager

37.Coduri COR

Clasificarea meseriilor conform nomenclatorului national

38.Norma de validare

Definirea normelor de timp :

  • principala - orele si zilele de pe pontaj, care insumate trebuie sa fie egale cu normativul lunii.

  • alte tipuri de norme : pentru tichete de masa, timp nelucrat pentru vechimi, timp nelucrat pentru cm

39.Normativul lunii

Numarul de zile lucratoare dintr-o luna de salarii

40.Concediere

Incetarea contractului individual de munca din initiativa angajatorului

41.Suspendare CIM

Poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti. Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.

42.Detasare

Actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia

43.Incetare CIM

Contractul individual de munca poate inceta astfel:

  1. de drept;

  2. ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea;

c) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si in conditiile limitativ prevazute de lege.

44.Demisie

Actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.

45.Timp normal

Norma intreaga, conform regimului de lucru, prevazut in CIM

46.Timp partial

Fractiune de norma : numarul de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.

47.Timpul de munca

Reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare

48.Durata timpului de munca

Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. In cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana.

49.Munca suplimentara

Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal. Tinerii in varsta de pana la 18 ani nu pot presta munca suplimentara.

50.Munca de noapte

Munca prestata intre orele 22,00 - 6,00 este considerata munca de noapte.

Salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:

a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;

b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.

Tinerii in varsta de pana la 18 ani nu pot presta munca de noapte.

51.Munca in schimburi

Reprezinta orice mod de organizare a programului de lucru, potrivit caruia salariatii se succed unul pe altul la acelasi post de munca, potrivit unui anumit program, inclusiv program rotativ, si care poate fi de tip continuu sau discontinuu, implicand pentru salariat necesitatea realizarii unei activitati in intervale orare diferite in raport cu o perioada zilnica sau saptamanala, stabilita prin contractul individual de munca

52.Sarbatori legale

Se stabilesc prin lege. Zilele de sarbatoare legala, platite, in care nu se lucreaza sunt:

  • 1 si 2 ianuarie;

  • 24 ianuarie;

  • prima si a doua zi de Pasti;

  • 1 mai;

  • 1 iunie;

  • prima si a doua zi de Rusalii;

  • Adormirea Maicii Domnului 15 august;

  • 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;

  • 1 decembrie;

  • prima si a doua zi de Craciun;

  • doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele

crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

53.Repaus saptamanal

Se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.

54.Regulament intern

Se intocmeste de catre angajator, cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Regulamentul intern cuprinde cel putin urmatoarele categorii de dispozitii:

  1. reguli privind protectia, igiena si securitatea in munca in cadrul unitatii;

  2. reguli privind respectarea principiului nediscriminarii si al inlaturarii oricarei forme de incalcare a demnitatii;

  3. drepturile si obligatiile angajatorului si ale salariatilor;

  4. procedura de solutionare a cererilor sau a reclamatiilor individuale ale salariatilor;

  5. reguli concrete privind disciplina muncii in unitate;

  6. abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile;

  7. reguli referitoare la procedura disciplinara;

h) modalitatile de aplicare a altor dispozitii legale sau contractuale specifice;

  1. criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatilor

55.Abatere disciplinara

Fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.

56.Sanctiune disciplinara

Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:

  1. avertismentul scris;

b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;

  1. reducerea salariului de baza pe o durata de 1 - 3 luni cu 5 - 10%;

  2. reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1 - 3 luni cu 5 - 10%;

  3. desfacerea disciplinara a contractului individual de munca

57.Contributii sociale obligatorii

Angajat

-contributia de asigurari sociale

-contributia de asigurari sociale de sanatate

  • impozit

Angajator

-contributia de asigurari sociale (daca este cazul)

-contributia asiguratorie pentru munca

-fond pentru persoanele cu handicap

Calculul contributiilor sociale se realizeaza prin aplicarea cotelor prevazute asupra bazei lunare de calcul.